STOOKLES & STOOKTIPS


Stookavonden:

STOOKLES VOOR HOUTKACHELS en OPEN HAARDEN:  Stoken moet je leren ! Een nieuwe hoogrendements-haard vraagt een nieuwe manier van stoken. Om u direct goed op gang te brengen bieden we een unieke STOOKSERVICE. In het stookseizoen organiseren wij regelmatig stookavonden. Tijdens deze sessies vertellen wij waar u op moet letten om zo het maximale uit uw haard te halen. Gewoon "hands on", u ziet direct wat u altijd al goed of fout deed. Vooraf even bellen om u aan te melden.0572 - 39 33 15. We helpen u graag op weg en streven met u naar het mooiste vuur.

STOOKTIPS:

1.Stapel kruislings twee om twee 4 niet al te dikke stukken hout (+/- 5 cm) op elkaar.Daarop stapelt u kruisings aanmaakhoutjes op elkaar. Daar bovenop ontsteekt u een aanmaakblokje en steekt dit aan. Dit heet de "Zwitserse methode" van vuur aanmaken.

2.U opent de luchtschuiven maximaal en sluit de kacheldeur. Net als bij een kaars brandt dit vuur van boven naar beneden op.
Op deze wijze wordt er bijzonder weinig rook en roet geproduceerd en krijgt het rookkanaal gelegenheid om snel op temperatuur te komen.

Naarmate er meer hout in brand geraakt neemt de temperatuur toe. De kacheldeur hoeft het eerste uur niet geopend te worden waardoor de temperatuur fors kan toenemen. Deze manier van aanmaken zorgt voor een zo schoon mogelijke start en voorkomt dat de kachelruit en rookkanaal snel vervuilen. Met name de modernere rendements-houtkachel heeft veel baat bij deze manier van aanmaken.
 
3.Tijdens de eerste keer stoken wordt de nieuwe verf aan de buitenkant van de kachel iets zachter door de hitte. Wees dus voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Na tien à twintig minuten ‘inbranden’ hardt de lak uit. Er kan even wat rookvorming en een penetrante geur optreden, maar dat is normaal. Wel goed ventileren! 
 
4.Voeg als het hout begint op te branden nieuw hout een kleine hoeveelheid hout toe. Bedenk dat veel hout ook veel warmte ontwikkeld! U doseert de hoeveelheid warmte met de houveelheid warmte. 1 kg. hout geeft ongeveer 3,1 Kw/ per uur
 
5.Gebruik de onderste luchtschuif alleen in de aanmaakfase. Als het vuur echt goed brandt mag de onderste schuif helemaal dicht.

Brandt de kachel nog te hard, doe dan de schuif voor de ruitbeluchting iets verder dicht. Deze schuif moet wel altijd iets open blijven om de ruiten schoon te houden. 
 
6.Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat het rookkanaal schoon blijft. Met een rookgasthermometer op de kachelpijp (optie) houdt u de temperatuur in de gaten. 
 
7.Sluit nooit de luchttoevoer helemaal af. Dit geeft overmatig veel roetvorming en daardoor vuil glas.
 
8.Een goed verbrandend vuur wordt in korte tijd op een hoge temperatuur gestookt. Daarna wordt hout naar warmtebehoefte toegevoerd. Dus bij weinig warmtebehoefte slecht 1 of 2 stukken. Alleen voor veel warmte veel (of grote stukken) hout opbrengen. Zorg altijd voor vlammen dus NIET laten smeulen.
 
9.Gebruik niet al te grote stukken brandhout. 25 a 30 cm lang is ruim voldoende. Het liefst een paar keer gekloofd. Dit droogt sneller en vult veel gemakkelijker. Bovendien kunt u de warmtebehoefte beter doseren.
 
10.Lees vooral ook de bij de haard meegeleverde stookinstructies. Deze geven nog meer inzicht in de beste wijze van gebruik.

11. We willen u het u allemaal ook nog eens uitleggen als u daar behoefte aan heeft. Stookles aan de zaak is leuk en leerzaam!

 
 
Let op: De temperatuur in de kachel loopt op tot wel 900 graden Celsius. Daardoor kan de buitenkant echt heet worden. Gebruik daarom altijd ovenhandschoenen als u de kacheldeur opent of de luchtschuiven bedient. 
 

Potgieter Service en Onderhoudscontract.


Indien gewenst sluiten we een onderhoudsovereenkomst met u af om het onderhoud van uw gastoestel zorgeloos te regelen. Wij nemen in dat geval zelf het initiatief om een servicebezoek te plannen. Goed onderhoud aan uw toestel verlengd de levensduur en zorgt ervoor dat slijtende onderdelen op tijd worden vervangen zodat het altijd startklaar is.

Potgieter beschikt over een zeer uitgebreide showroom van 1200 m2. Wij verzorgen de complete installatie, 3-D haardontwerpen, aanleg en onderhoud door eigen vakmensen.
 
Uiteraard brengen wij u graag een heldere offerte uit. Indien gewenst werken we het ontwerp uit een een fraaie 3-D tekening zodat u een beter idee krijgt van het eindresultaat in uw woning.  
 
Wij beschikken over onze eigen vakkundige installatieteams. Zowel de haarden als de rookkanalen worden door ons zelf geïnstalleerd. Met vele aannemers in de omgeving hebben wij goede afspraken om reeds tijdens de bouw van uw huis de rookkanalen aan te brengen zodat ze fraai kunnen worden afgewerkt tijdens het bouwproces. Maak gebruik van onze ervaring en komt u tijdig oriënteren op uw sfeerhaard! 
Neem vooral uw bouwtekening mee.

Leveringsvoorwaarden:
Potgieter bv is lid van de brancheorganisatie:  Nederlandse Haarden- en Kachelbranche verkoop-installatie (NHK) en hanteert voor al haar leveringen en diensten de algemene leveringsvoorwaarden versie 011901. Deze voorwaarden liggen bij de Kamer van Koophandel Zwolle ter inzage.

AVG Algemene verordening gegevensbescherming. In verband hiermee maken wij ook jegens u gebruik van onze documentatieverplichting en herinneren wij u eraan dat wij uw bedrijfs- of persoonsgegevens ten behoeve van het verwerken van bestellingen en / of servicetaken  en het waarborgen van het betalingsverkeer in onze IT systemen opslaan en verwerken. Naast bedrijfs- en bezorgadresssen omvatten deze gegevens ook de namen, de telefoonnummers en de e-mailadressen . Onze boekhouding slaat daarnaast gegevens op en verwerkt deze voor de afwikkeling van het betalingsverkeer met u en geeft deze indien nodig voor incasso-opdrachten door aan de betreffende dienstverlener. In alle andere gevallen geven wij nooit gegevens door aan derden. U heeft te allen tijde het recht op inzage in de door ons verwerkte gegevens of om te blokkeren of verwijdering van deze gegevens te verlangen.  Wel wijzen wij u op onze bewaarplicht van de belastingdienst voor een termijn van 7 jaar.